Γιώργος Σεφέρης

By 24 Οκτωβρίου 2020 28 Οκτωβρίου, 2020 Ελληνικός Πολιτισμός

Ο Γιώργος Σεφέρης ήταν Έλληνας ποιητής δοκιμιογράφος μεταφραστής και διπλωμάτης. Είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963. Το πραγματικό του επίθετο ήταν Σεφεριάδης και γεννήθηκε το 1900 στη Σμύρνη. Φοίτησε στη Νομική Σχολή της Σορβόννης από όπου αποφοίτησε με διδακτορικό το 1924. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα διορίστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και το 1957 έγινε πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία.

Έγραψε την πρώτη ποιητική του συλλογή το 1931, με τίτλο Στροφή. Οι άνθρωποι που τον θαυμάζουν , υποστήριξαν ότι η Στροφή εγκαινιάζει μία καινούργια εποχή στην ελληνική ποίηση. Η Στροφή οδήγησε την ελληνική ποίηση από την παραδοσιακή γραφή στη μοντέρνα έτσι θεωρείται έργο- σύμβολο για την ελληνική ποίηση. Το επόμενο ποιητικό του έργο Μυθιστόρημα ήταν εξίσου σημαντικό. Εκεί βλέπουμε καθαρά τα θέματα που απασχολούσαν τον ποιητή: ταξίδι, πέτρες, μάρμαρα, αγάλματα, θάλασσα, Οδυσσέας και άλλα. Εκτός από ποιήματα, ο Σεφέρης έγραψε επίσης σημαντικά δοκίμια. Στα δοκίμιά του τόνισε τη σημασία της ελληνικής παράδοσης και επίσης έκανε γνωστά στο ευρύ κοινό “περιθωριακά” έργα όπως του Μακρυγιάννη και του Θεόφιλου. Επιπλέον ο ποιητής έκανε και κάποιες μεταφράσεις. Μετέφρασε έργα του Τ.Σ. Έλιοτ και μετέφερε στα νέα ελληνικά έργα από τη Βίβλο.

Από τη δεκαετία του 50 και μετά τα έργα του Γιώργου Σεφέρη μεταφράστηκαν σε άλλες γλώσσες και κάπως έτσι ήρθε το Βραβείο Νόμπελ το 1963 για το “υπέροχο λυρικό ύφος του που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες”.

Κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας, με την δήλωσή του στο  ραδιόφωνο του BBC στις 28 Μαρτίου 1969 καταδίκασε τη δικτατορία και είπε χαρακτηριστικά : «Είναι μια κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης, όπου όσες πνευματικές αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές, με πόνους και με κόπους, πάνε κι αυτές να καταποντισθούν μέσα στα ελώδη στεκάμενα νερά» Έτσι η κηδεία του 2 χρόνια  μετά, πήρε αντιδιδακτορικό χαρακτήρα. Το πλήθος κατά τη διάρκεια της κηδείας διαδήλωσε κατά της δικτατορίας και τραγούδησε το απαγορευμένο από τον δικτάτορα τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη , Άρνηση. Μία μέρα μετά την κηδεία του, δημοσιεύεται στην εφημερίδα το Βήμα το ποίημα Επί ασπαλάθων, μία ακόμα καταγγελία κατά της δικτατορίας.

Αρκετοί συνθέτες έχουν μελοποιήσει το έργο του Γιώργου Σεφέρη. Μερικοί από αυτούς είναι : Μίκης Θεοδωράκης, Τζον Τάβενερ, Λεωνίδας Ζώρας, Δήμος Μούτσης, Μίλτος Πασχαλίδης, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Θάνος Μικρούτσικος και άλλοι.

 

Join the discussion One Comment

  • Ο/Η Israel night club λέει:

    Right here is the perfect webpage for anybody who wishes to understand this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I really will need toÖHaHa). You definitely put a fresh spin on a subject which has been written about for decades. Wonderful stuff, just excellent!

Leave a Reply